Cyclobal is een in Nederland weinig bekende sport die zeer nauw verbonden is met kunstwielrijden en het beter bekende voetbal. De sport wordt over de hele wereld in verschillende landen gespeeld, maar hier in Nederland slechts bij “KWV De Heidebloem” in Heerlerheide.

Cyclobal, of ookwel radbal, wordt in een gymzaal gespeeld met twee teams van twee personen. Deze spelers rijden op speciale fietsen en spelen met een bal van 20 cm doorsnede gevuld met paardenhaar. Het is de bedoeling om, net als bij voetbal, de bal door een combinatie van behendigheid en teamwork in het doel te krijgen. Meestal wordt er geschoten met de wielen, maar in principe mag elk onderdeel van de fiets of het lichaam gebruikt worden zolang de voeten op de pedalen blijven en de handen aan het stuur. Er mag dus niet tegen de bal geschopt of geslagen worden. Het speelveld is even groot als dat van kunstwielrijden (11 bij 14 meter), en de doelen zijn 2 bij 2 meter.

Bij cyclobal is er geen sprake van een vaste keeper. Beide spelers zijn aanvaller en tevens verdediger. Het doel mag beschermd worden door één speler. Welke van de twee teamgenoten keeper is maakt niet uit, zolang ze niet beiden tegelijk het doel in gaan. Verliest een speler zijn evenwicht en raakt hij de vloer of het doel, dan moet hij eerst achter zijn doellijn rijden voor hij door mag spelen. Agressief gedrag is niet toegestaan. Iemand opzettelijk onderuit halen wordt gezien als overtreding.

In een officiële wedstrijd worden er twee helften gespeeld van elk 7 minuten, waarbij in de tweede helft van speelrichting wordt gewisseld. Uiteraard is na afloop het team met de meeste doelpunten de winnaar. Als de Heidebloem meedoet aan wedstrijden wordt er meestal gespeeld tegen Duitse of Belgische teams. In Duitsland heeft de sport een eigen competitie waaraan de Heidebloem kan deelnemen. Ook worden er jaarlijks Europese en Wereldkampioenschappen gehouden, deze zijn samen met het kunstwielrijden.