KWV De Heidebloem is de enige officiele vereniging in Nederland die kunstwielrijden beoefent. De club komt uit Heerlerheide (Heerlen, Limburg) en is opgericht in 1908. De gymzaal waar getraind wordt staat aan de Corneliuslaan (ingang achterzijde basisschool de Ganzerik). Van oudsher is de Heidebloem een belangrijke vereniging en is in Heerlerheide en omstreken vooral bij de oudere generatie een begrip. Maar niet alleen in de directe omgeving is de Heidebloem bekend, want al is de Heidebloem geen grote vereniging – zo’n 25 fietsende leden – toch heeft ze in die tijd een grote internationale faam opgebouwd door o.a. de deelname aan vele Europese en Wereldkampioenschappen.

Omdat er in Nederland zelf geen concurrentie is, moeten de sporters altijd naar het buitenland voor wedstrijden, vooral naar Duitsland. Meestal is dat in de Euregio – Aken of Herzogenrath (Duitsland) of Gent (BelgiĆ«). Een aantal keer per jaar zijn er wedstrijden verder weg, bijvoorbeeld in het Duitse Worms. De hoogtepunten zijn ieder jaar de Europese en Wereldkampioenschappen waar de Heidebloem de laatste jaren steevast van de partij was om Nederland te vertegenwoordigen. En ook al staat het aantal sporters in Nederland in geen verhouding tot aantallen in andere landen, Nederland telt toch mee en kan als subtopper goed meekomen. De Heidebloem heeft ook een aantal keren de Europese en Wereldkampioenschappen zelf georganiseerd. De laatste keer was dat de EK junioren in 1996.

Bij de Heidebloem rijden de meeste kunstwielrijders individueel in de categorie solisten, maar daarnaast heeft de Heidebloem een enkel duo. De vereniging heeft ook een afdeling cyclobal, de cycloballers vormen altijd een team van twee. Ook hierin is de Heidebloem de enige vereniging in Nederland waar deze sport beoefend wordt, met deelnames aan EK’s en WK’s. In 1995 bij de WK in Frankrijk is het Nederlandse team zelfs kampioen geworden van de B-poule.

Sinds een aantal jaar houdt de Heidebloem eigen clubkampioenschappen en vanaf 2002 het officiƫle Nederlands kampioenschap kunstwielrijden voor vrouwen. Deze worden gehouden in de sporthal aan de Huisbergerstraat. Het Nederlands kampioenschap wordt officieel erkend door de KNWU.

Als u interesse heeft om een keer te komen kijken; dat kan. Kom vrijblijvend naar een van de trainingen. Ook wedstrijden en demonstraties zijn bijna altijd vrij toegankelijk. De Heidebloem is constant op zoek naar nieuwe leden en vooral trainers. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het bestuur.